window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-86299064-16'); Научно технолошки парк - Kler

Научно технолошки парк

Уз постојећи Стартап центар, отворен 2017. године, Научно технолошки парк који од јуна 2020. има своје станаре и вишенаменску лабораторијску ламелу у саставу Електронског факултета, у Нишу се стварају сви неопходни услови да, некада град електронике, у правом смислу речи постане центар напредних технологија у нашој земљи.

Град Ниш стратешки се определио за динамичан развој ИТ сектора и успостављање иновационог еко система. Као кључну предност нишког иновационог екосистема истичемо талентовану радну снагу и високо-квалитетан инжењерски кадар, као и нишки Универзитет.

Оснивањем Научно-технолошког парка у Нишу након вишедеценијске борбе да овакав технолошки парк добије баш наш град, у Нишу ће бити створен самоодржив систем развоја високо-иновативних научно-технолошких малих и средњих компанија и уједно ће ојачати регионална економија базирана на знању. Такође, оно што се очекује је стварање иновативне научно-технолошке базе која ће компанијама пружити, не само квалитетан простор и комуникационе услуге, већ и услуге консалтинга и подршке за прототипски развој. Уједно, очекујемо да ће услови за сазревање и обуку истраживача са Универзитета у домену пословних вештина бити знатно унапређени што ће додатно утицати и на унапређење система образовања, унапређење самог наставног садржаја, метода преноса знања и подстицање иновативног и предузетничког духа.

Изградњом НТП-а Град добија могућност формирања привредних друштава, заснованих на иновацијама произашлим из научних истраживања. Вештачка интелигенција, роботика, аутоматизација и примена других најсавременијих технологија, али и све популарнија креативна индустрија, простор су у којем Ниш планира да развија свој нови индустријски и привредни идентитет.

Нишки НТП, који је свечано, у присуству највиших представника државе, председника и премијерке, отворен 9.јуна 2020. управо ће обезбеђивати инфраструктуру и пружати помоћ иновативним предузећима не би ли остварили пословне успехе на тржишту високих технологија. Циљ је да он постане регионални центар за динамичан развој иновативног научно-технолошког предузетништва, интернационалну промоцију пројеката и компанија и да помогне јачању регионалне економије базиране на знању.

Радови на изградњи Научно-технолошког парка су готови, познати су и његови први станари који ће од краја лета унети и живот у ову импозантну грађевину, а уверени смо да ће НТП Ниш бити отворен и за организацију различитих догађаја из области напредних технологија, науке, привреде и образовања јер тај простор најбоље одсликава потенцијале Ниша у овој области. Отварањем НТП-а заокужава се и реализује идеја мапирања Града Ниша као центра напшредних технологија, а Форум са кога је и потекла иницијатива за формирање Научно технолошког парка у нашем граду, добиће прилику да расте и даље се развија.

Иначе, радови на изградњи Научно технолошког парка почели су полагањем камена темељца 23.новембра 2018. Научно технолошки парк има пет етажа, укупне површине 12 234 м2. Готово 6 000м2 чини пословни простор. Вредност пројекта је 1 200 000 000,00 динара, од чега 33 515 000,00 динара представља учешће Града Ниша. Остатак средстава обезбедила је Република Србија, Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

 

За више информација посетите

Инвестирате у Нишу?

КЛЕР - ваша адреса за инвестиције.