Naučno tehnološki park

Uz postojeći Startap centar, otvoren 2017.godine, Naučno-tehnološki park koji će biti završen na proleće naredne godine i višenamensku laboratorijsku lamelu u sastavu Elektronskog fakulteta, u Nišu se stiču svi neophodni uslovi da, nekada grad elektronike, u pravom smislu reči postane centar naprednih tehnologija u našoj zemlji.

Grad Niš strateški se opredelio za dinamičan razvoj IT sektora i uspostavljanje inivacionog eko sistema. Кao ključnu prednost niškog inovacionog ekosistema ističemo talentovanu radnu snagu i visoko-kvalitetan inženjerski kadar, kao i niški Univerzitet.

Osnivanjem Naučno-tehnološkog parka u Nišu će biti stvoren samoodrživ sistem razvoja visoko-inovativnih naučno-tehnoloških malih i srednjih kompanija I ujedno će ojačati regionalna ekonomija bazirana na znanju. Takođe, ono što se očekuje je stvaranje inovativne naučno-tehnološke baze koja će kompanijama pružiti, ne samo kvalitetan prostor i komunikacione usluge, već i usluge konsaltinga i podrške za prototipski razvoj. Ujedno, očekujemo da će uslovi za sazrevanje i obuku istraživača sa Univerziteta u domenu poslovnih veština biti znatno unapređeni što će dodatno uticati i na unapređenje sistema obrazovanja, unapređenje samog nastavnog sadržaja, metoda prenosa znanja i podsticanje inovativnog i preduzetničkog duha.

Izgradnjom NTP-a otvara se upravo mogućnost formiranja privrednih društava, zasnovanih na inovacijama proizašlim iz naučnih istraživanja. Veštačka inteligencija, robotika, automatizacija i primena drugih najsavremenijih tehnologija, ali i sve popularnija kreativna industrija, prostor su u kojem Niš planira da razvija svoj novi industrijski i privredni identitet.

Niški NTP, koji se uveliko gradi, upravo će obezbeđivati infrastrukturu i pružati pomoć inovativnim preduzećima ne bi li ostvarili poslovne uspehe na tržištu visokih tehnologija. Cilj je da on postane regionalni centar za dinamičan razvoj inovativnog naučno-tehnološkog preduzetništva, internacionalnu promociju projekata i kompanija i da pomogne jačanju regionalne ekonomije bazirane na znanju.

Radovi na izgradnji Naučno-tehnološkog parka privode se kraju. To nam pruža i brojne mogućnosti za organizaciju različitih događaja iz oblasti naprednih tehnologija, privrede, nauke i obrazovanja, jer će taj prostor najbolje odslikavati potencijale grada Niša u ovoj oblasti. Izgradnjom NTP-a biće zaokružena i realizovana ideja mapiranja Grada Niša kao centra naprednih tehnologija, a Forum, sa koga je i protekla inicijativa za formiranje Naučno-tehnološkog parka u našem gradu, dobiće priliku da raste i dalje se razvija.

Inače, radovi na izgradnji Naučno-tehnološkog parka počeli su, polaganjem kamena temeljca 23.novembra 2018.godine. Naučno-tehnološki park imaće pet etaža, ukupne površine 12 234 m2. Gotovo 6 000m2 činiće poslovni prostor, namenjen izdavanju. Vrednost projekta je 1 200 000 000,00 dinara, od čega 33 515 000,00 dinara predstavlja učešće Grada Niša. Ostatak sredstava obezbedila je Republika Srbija, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Investirate u Nišu?

KLER - vaša adresa za investicije.