window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-86299064-16'); Дан планете Земље - Kler

Дан планете Земље

Дан планете Земље дочекујемо уз представљање пројекта који за циљ има повећавање отпорности на климатске промене.

Хајде да на дан наше планете (22. април) подржимо и похвалимо напоре и доприносе пројеката који помажу очувању не само Ниша, већ и целог света, за бољи живот будућих генерација.

Потреба да одговоримо на горуће питање растућих глобалних климатских промена никада није била хитнија. Програм Прекограничне дунавске сарадње (ДТП) промовише економску, социјалну и територијалну равнотежу у Дунавском региону, омогућавајући партнерима из 14 земаља да тестирају иновативна решења за отпорност на климатске промене. Први позив програма Интеррег Дунавског региона привукао је 290 предлога, од којих је 89 прошло у другу фазу, а 60 је достигло фазу споразума о финансирању. Двадесет од ових пројеката спада под приоритет „Зеленији, нискоугљенични регион Дунава“.

Један пројекат из ове селекције јесте „Be Ready“ (UrBan hEat islands REsilience, prepAreDness and mitigation strategy). Циљ пројекта је пружање локалним и регионалним управама алата за идентификацију урбаних топлотних острва и анализирање њихових узрока и последица на људско здравље, продуктивност, потрошњу енергије и биодиверзитет. Пројекат окупља 19 партнера из 12 земаља који заједно развијају решења за ублажавање ефеката топлотних острва у урбаној средини. Партнери градови, где спада и Град Ниш, развијаће акционе планове за превазилажење урбаних топлотних острва путем анализе података, урбанистичких решења, разних регулатива, подизања свести и инфраструктурних мера.
people
Кључни сегмент пројектог приступа јесте концепт који носи назив „урбана акупунктура“ а представља мале, конкретне интервенције које дају велике ефекте. Урбане пилотне активности ће испитивати решења у три области: „област зелене акупунктуре,“ коришћењем зеленила И вегетације; „област беле акупунктуре,“ коришћењем иновативних површина и материјала; и „област плаве акупунктуре,“ која је уско везана за коришћење воде као ресурса.

И ви се можете укључити у борбу против климатских промена у Нишу, и тако начинити свет одрживим местом за бољи живот свих. Више информација о самом пројекту можете наћи на друштвеним мрежама Facebook и LinkedIn.

Овај пројекат је подржан програмом Interreg Danube Region који кофинансира Европска Унија.

Инвестирате у Нишу?

КЛЕР - ваша адреса за инвестиције.