window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-86299064-16'); Квалитет живота - Kler

Квалитет живота

Један од најстаријих градова на Балкану и Европи, Ниш је последњих година све чешћа дестинација страним и домаћим туристима који желе да уживају у свим лепотама које град пружа. Модеран и европски с једне, и град дуге и богате историје и традиције, с друге стране, Ниш има шта да понуди свима онима који у њега сврате, али и онима којима је он место живота и рада.

Родни град римског цара, заштитника хришћанства, великог државника и ратника, Константина Великог, Ниш заузима значајно место у светској историји и с поносом носи ознаку „Велико место светске историје“. Нишка Тврђава, један од најпрепознатљивијих симобола града на Нишави, представља културно добро од великог значаја и један је од најстаријих и највреднијих споменика Града Ниша. Јединствени споменик светских размера-Ћеле Кула, незаобилазна је дестинација свакога ко жели да боље упозна Ниш.

Свако ко види кулу направљену од лобања палих српских чегарских ратника не може да остане равнодушан. Медијана, Бубањ, логор „12.Фебруар“, сведоци су историје овога града, и налазе се у саставу Народног музеја који данас у својим фондовима има око 40 000 музејских предмета, две спомен збирке и библиотеку са преко 10 000 књига.

Културне манифестације

Ниш је и један од првих градова који је ушао у историју српског позоришта Народно позориште, основано је давне 1887.године а Позориште лутака Ниш, које је отпочело са радом давне 1958.године, једино је нишко професионално луткарско позориште. Галерија савремене ликовне уметности, установа културе од национално значаја, је упериоду постојања од 40 година имала близу 1200 изложби, и успешно чува богато уметничко благо Ниша и промовише модерна струјања у ликовном стваралаштву.

Не мање важни су и бројни фестивали који у току летњих месеци испуне живот града: Фестивал глумачких остварења-Филмски сусрети, основан 1966.године, један је од најстаријих филмских фестивала у региону; Нишвил, међународни џез фестивал и манифестација од националног значаја, 25 година окупља љубитеље џеза из целог света; Интернационалне хорске свечаности, Нисомниа, Ликовна колонија Сићево. Ниш је право мести и за оне, жељне авантуре, па тако могу да уживају у рафтингу на Нишави, или панорамском лету параглајдером, да пуцају на стрелишту у Малчи и др.

Природна богатства

Природа је граду подарила све, а Нишлије су то искористиле на најбољи могући начин и прилагодили уживањима у прелепим пределима и нетакнутој природи. Нишка Бања, туристичко место са лековитим изворима топле воде саставни је део Ниша, Церјанска пећина надомак града, Сићевачка и Јелашничка клисура, Каменички вис, Чегар, само су неке од дестинација које употпуњују туристичку понуду, али и квалитет живота у Нишу. Надомак Ниша је и скијашки центар Стара планина, удаљен свега 80 км.

Индустријско наслеђе

Због свог специфичног геостратешког положаја, на раскршћу светских путева, Ниш је током своје историје био један од највише рушених и обнављаних градова. Године 1878. после турско-српског рата, када је Ниш припојен Србији, некадашња турска касаба, пролазна станица каравана и војно утврђење, почиње да се формира по узору на развијене европске градове.

Сазнајте више

Оно што је у Нишу највредније су људи - срдачни, гостољубиви, оптимистични, спремни да широких руку прихвате све госте али и оне који одлуче да у Нишу остану.

Добро дошли!

Инвестирате у Нишу?

КЛЕР - ваша адреса за инвестиције.