Kvalitet života

Jedan od najstarijih gradova na Balkanu i Evropi, Niš je poslednjih godina sve češća destinacija stranim i domaćim turistima koji žele da uživaju u svim lepotama koje grad pruža. Moderan i evropski s jedne, i grad duge i bogate istorije i tradicije, s druge strane, Niš ima šta da ponudi svima onima koji u njega svrate, ali i onima kojima je on mesto života i rada.

Rodni grad rimskog cara, zaštitnika hrišćanstva, velikog državnika i ratnika, Кonstantina Velikog, Niš zauzima značajno mesto u svetskoj istoriji i s ponosom nosi oznaku „Veliko mesto svetske istorije“. Niška Tvrđava, jedan od najprepoznatljivijih simobola grada na Nišavi, predstavlja kulturno dobro od velikog značaja i jedan je od najstarijih i najvrednijih spomenika Grada Niša. Jedinstveni spomenik svetskih razmera-Ćele Кula, nezaobilazna je destinacija svakoga ko želi da bolje upozna Niš.

Svako ko vidi kulu napravljenu od lobanja palih srpskih čegarskih ratnika ne može da ostane ravnodušan. Medijana, Bubanj, logor „12.Februar“, svedoci su istorije ovoga grada, i nalaze se u sastavu Narodnog muzeja koji danas u svojim fondovima ima oko 40 000 muzejskih predmeta, dve spomen  zbirke i biblioteku sa preko 10 000 knjiga.

Kulturne manifestacije

Niš je i jedan od prvih gradova koji je ušao u istoriju srpskog pozorišta Narodno pozorište, osnovano je davne 1887.godine a Pozorište lutaka Niš, koje je otpočelo sa radom davne 1958.godine, jedino je niško profesionalno lutkarsko pozorište. Galerija savremene likovne umetnosti, ustanova kulture od nacionalno značaja, je uperiodu postojanja od 40 godina imala blizu 1200 izložbi, i uspešno čuva bogato umetničko blago Niša i promoviše moderna strujanja u likovnom stvaralaštvu.

Ne manje važni su i brojni festivali koji u toku letnjih meseci ispune život grada: Festival glumačkih ostvarenja-Filmski susreti, osnovan 1966.godine, jedan je od najstarijih filmskih festivala u regionu; Nišvil, međunarodni džez festival i manifestacija od nacionalnog značaja, 25 godina okuplja ljubitelje džeza iz celog sveta; Internacionalne horske svečanosti, Nisomnia, Likovna kolonija Sićevo. Niš je pravo mesti i za one, željne avanture, pa tako mogu da uživaju u raftingu na Nišavi, ili panoramskom letu paraglajderom, da pucaju na strelištu u Mlači i dr.

Prirodna bogatstva

Priroda je gradu podarila sve, a Nišlije su to iskoristile na najbolji mogući način i prilagodili uživanjima u prelepim predelima i netaknutoj prirodi. Niška Banja, turističko mesto sa lekovitim izvorima tople vode sastavni je deo Niša, Cerjanska pećina nadomak grada, Sićevačka i Jelašnička klisura, Кamenički vis, Čegar, samo su neke od destinacija koje upotpunjuju turističku ponudu, ali i kvalitet života u Nišu. Nadomak Niša je i skijaški centar Stara planina, udaljen svega 80 km.

Industrijsko nasleđe

Zbog svog specifičnog geostrateškog položaja, na raskršću svetskih puteva, Niš je tokom svoje istorije bio jedan od najviše rušenih i obnavljanih gradova. Godine 1878. posle tursko-srpskog rata, kada je Niš pripojen Srbiji, nekadašnja turska kasaba, prolazna stanica karavana i vojno utvrđenje, počinje da se formira po uzoru na razvijene evropske gradove.

Pročitajte više

Ono što je u Nišu najvrednije su ljudi - srdačni, gostoljubivi, optimistični, spremni da širokih ruku prihvate sve goste ali i one koji odluče da u Nišu ostanu.

Dobro došli!

Investirate u Nišu?

KLER - vaša adresa za investicije.