Evropska raskrsnica

Smešten u niškoj kotlini uz ušće Nišave u Južnu Moravu, Niš se nalazi na raskrsnici najvažnijih balkanskih i evropskih saobraćajnih pravaca.

Povezanost drumskim saobraćajem

Velika je evropska raskrnica koja povezuje južne krake Кoridora X koji vode ka Grčkoj, odnosno Bugarskoj i dalje do Turske i Bliskog istoka. Grad Niš je i raskrsnica između centralne Evrope i četiri morska pristaništa: Istanbul, Varna, Solun i Drač.

Povezanost vazdušnim saobraćajem

Sa Evropom je povezan I vazdušnim saobraćajem. Aerodrom „Кonstantin Veliki“ drugi je aerodrom najveći putnički i teretni aerodrom u našoj zemlji. Počev od 2015. godine, kada su svoje letove najavile niskotarifne kompanije Wizzair i Ryanair, niški aerodrom beleži konstantan porast broja putnika. Doživeo je trostruki rast putničkog saobraćaja i premašio sve rekorde.

Od jula 2019.godine sa aerodroma „Кonstantin Veliki“ leti i nacionalna avio kompanija Air Srbija, koja saobraća na 12 novih destinacija. Odlukom Vlade Srbije od jula do 30.juna 2023., novi letovi će povezivati Niš sa sledećim gradovima: Nirnberg, Hanover, Frankfurt, Кarlsrue i Fridrihshafen u Nemačkoj, Geteborg u Švedskoj, Salcburg u Austriji, Budimpešta u Mađarskoj, Rim i Bolonja u Italiji, Tivat u Crnoj Gori i Ljubljana u Sloveniji itd. Uz letove do Memingema, Beča, Bazela, Malmea, Dortmunda, Berlina, Bergama, Bratislave, Stokholma i Dizeldorfa, to su ukupno 22 destinacije do kojih se iz Niša može u Evropu.

Povezanost železničkim saobraćajem

Pored odlične povezanosti drumskim i avio saobraćajem sa ostalim gradovima Srbije i Evrope, Grad Niš je jako dobro povezan i železničkom mrežom, kako sa srpskim, tako i sa evropskim destinacijama. Niš je zato lako dostupan iz svih pravaca što predstavlja njegovu nemerljivu prednost u odnosu na druge. Na raskrnici puteva, Grad Niš interesantan je, kako domaćim, tako i stranim investitorima koji, kada odlučuju o realizaciji neke velike investicije, kao važan kriterijum, ističu upravo saobraćajnu infrastrukturu, odnosno drumsku, železničku i avio povezanost sa ostalim delovima Evrope i Srbije.

Investirate u Nišu?

KLER - vaša adresa za investicije.