Ниш на мапи технолошки високо развијених градова

Информациони систем „Smart city“ који Град развоја уз подршку Министарства науке, технолошког развоја и иновација допринеће ефикаснијем и економичнијем управљању комуналним сервисима и обезбедиће да Ниш буде на мапи технолошки високо развијених градова.

Циљ је да дигитално управљање унапреди контролу и располагање ресурсима и утиче на побољшање квалитета живота. Оперативни центар у Научно-технолошком парку биће место где ће бити сакупљене све информације о броју возила на улицама, гужвама на раскрсницама, слободним паркинг местима, нивоу Нишаве, нивоу загађења ваздуха, стању јавне расвете, рекао је Душан Радивојевић, директор Канцеларије за локални економски развој.

Информације које пружају системи заузетости паркинг места и праћењу саобраћаја утицаће и на мање гужве у централној градској зони и на смањење загађења, јер ће сензори и информационе табле омогућити приказ слободних паркинг места на јавним паркиралиштима, навео је директор ЈКП Паркинг сервис, Дејан Димитријевић.
„Smart city“ ће имати и систем за праћење нивоа река, систем мониторинг центра за обраду података, видео надзора дивљих депонија, а предвиђено и је и постављање антисаботажних СОС сигурних тачака које служе за алармирање у случају опасности.

Инвестирате у Нишу?

КЛЕР - ваша адреса за инвестиције.