Ниш добија ГИС до краја године

Представници јавних предузећа, секретаријата Градске управе, поједине републичке институције и Канцеларија за локални економски развој и пројекте потписали су данас са Градом Нишом Споразум о сарадњи на успостављању и унапређењу Географско информационог система Града Ниша. Споразум је, у име Града, потписао Градоначелник Дарко Булатовић. Реализацијом овог споразума, као и Меморандума о разумевању, Ниш ће до краја године добити ГИС чиме ће знатно боље моћи да се користе ресурси, информације ће се брже и боље размењивати и обрађивати, а грађани и заинтересовани инвеститори до потребних информација долазиће буквално једним кликом.

Према речима Градоначелника Ниша Дарка Булатовића, циљ Града је да те податке искористи за пројекте који су намењени грађанима, за унапређење квалитета живота.“За нас је ГИС могућност да планирамо и дајемо допринос даљем развоју града и градских потенцијала. Крајњи циљ ка коме тежимо су задовољни грађани, увећан број инвестиција и увећан број нових радних места“, рекао је Градоначелник.

Паркинг сервис Ниш један је од потписника овог Споразума. Директор ЈКП Паркинг сервис Дејан Димитријевић изразио је велико задовољство што се напокон остварује нешто о чему се годинама уназад причало. Конкретно, за Паркинг сервис ГИС значи боље и успешније пословање. „У сваком моменту наши корисници моћи ће да добију потпуну информацију колико је паркинг места на располагању, где се она налазе, а побољшаће се и све остале услуге које пружамо“, рекао је Димитријевић.

„Град Ниш до краја године добиће ГИС“, реакао је Иван Павловић из Канцеларије за локални економски развој и пројекте. Према његовим речима то значи да ће сви они који желе да инвестирају у наш Град, али и грађани Ниша и све заинтересоване стране, моћи да добију информације, фотографије, видео снимке, једним кликом на тему која их буде интересовала, попут слободних локација за инвеститоре, образовних профила, имовине и сл. Павловић је нагласио да од самих институција зависи колико ће података бити доступно, односно онолико података колико потписнице ових аката доставе, толико ће их бити на располагању грађанима, привредницима и др.

Увођење и унапређење ГИС-а Град Ниш, спроводи кроз два пројекта подржана од стране Европске Уније. Пројекат „Ефиксано и ефективно управљање имовином у Нишу и Ћуприји кроз увођење ГИС-а“ реализује се у оквиру Програма Exchange5, који финансира Европска унија из алокације за ИПА 2014, а спроводи Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО) као имплементационим партнером. Тело за уговарање свих пројеката грант шеме је Министарство финансија, односно Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније (CFCU).Пројекат „Унапређење развоја ГИС-а града Ниша“, који Европска Унија подржава преко развојног програма ЕУ ПРО који се спроводи у партнерству са Министарством за европске интеграције док програм на терену реализује Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге- УНОПС.

Инвестирате у Нишу?

КЛЕР - ваша адреса за инвестиције.