Најава за медије-Изложба “Нишава – одржива будућност реке” део овогодишње КреНИ конференције

Током КреНИ конференције креативних индустрија, која се ове године одржава 27-30. новембра у Научно технолошком парку у Нишу, у оквиру “шведског кутка” биће представљена и изложба “Нишава – одржива будућност реке”.

Већина непречишћених комуналних и индустријских отпадних вода се директно испушта у реку Нишаву и природне водотокове, што представља један од кључних фактора загађења животне средине. Изложба “Нишава – одржива будућност реке” управо скреће пажњу на важност прераде отпадних вода као значајну шансу опоравка најважнијег природног ресурса који имамо.

Путем осам изложбених панела, изложба даје шири контекст заштите животне средине кроз очување вода у времену када услед индустријске производње, пољопривреде и урбаног живота, потребе за пијаћом водом широм планете неумитно расту. Осим глобалног аспекта, изложба указује на узајамни утицај људске активности и реке Нишаве, што се одражава не само на квалитет јавног здравља, хране и живота становника града Ниша, већ И читавог црноморског слива куда Нишава отиче.

Посебан сегмент изложбе односи се на значај који ће имати изградња будућег постројења за прераду отпадних вода на територији града. Новим постројењем смањиће се загађење, унапредити квалитет површинских и подземних вода, поболјшати стање сеоских и градских канализационих мрежа, што ће све позитивно деловати на здравље људи, биљни и животињски свет, као и на развој рекреативног и професионалног спорта на рекама. Последњи сегмент изложбе указује на иновације у овој области, а многе од њих предводила је управо Шведска, земља домаћин овогодишње КреНи конференције.

На пролеће наредне године планира се да изложба свим грађанима и грађанкама Ниша буде представљена у већем формату на отвореном.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Постројење за пречишћавање отпадних вода у Нишу са канализационим системом је највећа „зелена“ инвестиција у нашој земљи. Србија, ЕУ и Шведска ће ову инвестицију заједно спровести у дело. Шведска подржава Владу Србије и град Ниш са 1,3 милиона евра у припреми документације за постројење у оквиру пројекта „Подршка развоју инфраструктуре у области заштите животне средине“ – ПЕИД. ЕУ ће у значајној мери учествовати у финансирању изградње самог постројења за пречишћавање отпадних вода, а у реализацију пројекта активно учествују Град Ниш и Влада Републике Србије.

Контакт: Данијела Вучић: 066.8528.018 и Владимир Ђорђевић: 0603216545

Инвестирате у Нишу?

КЛЕР - ваша адреса за инвестиције.