КЛЕР ПРЕДСТАВИЛА ПРОГРАМ ЛОКАЛНОГ ЕКОНОМСКОГ РАЗВОЈА ГРАДА НИША ЗА 2021.ГОДИНУ

Јавна трибина о нацрту Програма локалног економског развоја града Ниша за 2021. годину, на којој су представници Канцеларије упознали микро, мала и средња предузећа и предузетнике са најважнијим пројектима који се реализују у граду, као и са мерама доделе бесповратне помоћи које су саставни део ПЛЕР-а, одржана је у Привредној комори Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа. На јавној трибини је речено да је за помоћ малој привреди опредељено ове године 15 милиона динара, као и да су мере помоћи дефинисане управо на основу потреба привредника.

Ове године, у циљу унапређења конкурентности ММСП у виду државне помоћи мале вредности, биће додељивана средства микро, малим и средњим предузећима и предузетницима за набавку нове опреме или машине, или делова за машину, за набавку специјализованих алата, затим за електронску презентацију предузећа, за тестирање нових производа или за побољшање постојећих, како производа, тако и услуга. Средства се додељују за 50 одсто оправданих трошкова без ПДВ-а. Максимлани износ који може да се додели привредном субјекту је до 300 000 динара. Такође, у циљу унапређења доступности финансирања, биће упућен јавни позив банкама које желе да краткорочно кредитирају привредне субјекте са територије Града, а град ће учествовати у субвенционисању камате. Наменска средства кредита могу да се користе за набавку машина и опреме, освремењивање процеса производње или стабилизацију производње, инвестирање у нова савремена средства за рад и производњу, као и за изградњу и реконструкцију, односно адаптацију пословног простора. Минимални износ кредита за који ће се субвенционисати камата је 100.000 динара, максимални милион и по динара. На нацрт ПЛЕР-а сагласност треба да да Привредно-економски савет Града Ниша након чега ће он бити упућен Градском већу, а потом и Скупштини Града Ниша на усвајање. По усвајању документа, очекује се расписивање јавног позива којим ће се ближе уредити услови и начин избора корисника средстава, речено је на трибини.

Новина је да ће предност ове године имати фирме чији су власници жене, као и млади до 30 година старости, али и фирме које се баве енергетском ефикасношћу, циркуланом економијом и они који први пут конкуришу за средства преко ПЛЕР-а. За средства ће моћи да конкуришу и стартапови који користе услуге НТП-а и других coworking простора у граду.

На основу Закључка Градског већа, Нацрт Програма локалног економског развоја Града Ниша за 2021. годину, објављен је на сајту Града и КЛЕР-а 19. маја од када тече и рок за одржавање јавне расправе.

Инвестирате у Нишу?

КЛЕР - ваша адреса за инвестиције.