ЗАШТО НИШ

raskrsnicaЕвропска раскрсница

Логистика, лак приступ тржишту, коридори  X и VII  и Интернационални аеродром Константин Велики

Као логистчка база Србија представља идеално место за лоцирање компаније која жели да послује и услужује на најефикаснији начин своје клијенте из ЕУ, Југоисточне и Средње Европе. Србија се граничи са ЕУ земљама, нудећи могућност производње ван Европске Уније. У исто време, пословање може да задовољи све услове рада ван ЕУ, уз могућност обезбеђивања услуга и транспорта а све уз поштовање планираних и флексибилних временских оквира.

Изванредан географски положај Града Ниша унутар балканске регије и чињеница да се град налази на раскршћу и у близини различитих Европских путних коридора, ствара услове за изузетну доступност овог дела Европе. Тиме се ствара и могућност развоја сектора логистике, захваљујући близини ЕУ Коридора X и VII .

Главне транспортне осе, аутопут и железница, долазе из правца Београда ка Нишу, где се рачвају према југу водећи ка Солуну и Атини (Е 75) и према истоку ка Софији, Истанбулу и даље према Средњем Истоку (Е 80).

1_Airport Land and Buildings (2)Ваздушни саобраћај обавља се преко аеродрома Константин Велики, другог по величини путног и карго аеродрома у Србији. Аеродром се налази у зони са изузетно повољним временским условима током целе године, са малим бројем облачних и снежних данаи представља огроман иневстициони потенцијал града.

Подручје на коме се одвија авио саобраћај нишког аеродрома се повећава, с обзиром на чињеницу да је уговор ЕУ о слободном небу (ECAA) ступио на снагу и у Србији 2009. године. Искуство показује да ће ово сигурно довести до доласка нових компанија, укључујући и low-cost команије, тако да је реално очекивати да ће стварањем најповољнијих авио саобраћајних веза  доћи и до већег  прилива путника из суседних регија,  захваљујући бржим и ефиакснијим путним и железничким правцима којима се стиже до аеродрома.

 

Квалитет живота

Економски, здравствени, образовни и културни центар југоисточне Србије. Богато културно историјско наслеђе

HPIM0062

Трећи град по величини у Србији, највећи у централној Србији

Са близу 300.000 становника, Ниш је трећи по величини град у Србији и покрива територију од 597 км². Река Нишава протиче кроз Град Ниш и тече кроз област богату термалним и минералним водама а посебно бањама.

Најпознатија је Нишка Бања, пријатна и популарна дестинација за одмор, туристичко разгледање, медицинске терапије и рехабилитацију, још од римских времена. Обилује лековитим водама, пријатном климом и изванредним медицинским третманима.IM000818

Ову област карактерише геоморфолошко богатство коју чине планине, кањони и пећине, а град је препознатљив по својој недирнутој природи. Цела регија има умерену континенталну климу, топла лета и умерено хладне зиме које су изузетно погодне за туризам.

Ниш – Капија између истока и запада, данас и некада

Историчари, географи и писци одувек су описивали град Ниш као место на коме се сусрећу исток и запад, као капију између истока и запада. У Граду Нишу, једном од најстаријих градова у овом делу Европе, укрштају се многи важни географски правци, повезујући Централну и Западну Европу са Јадранским, Егејским и Црним морем. Оваква позиција одувек је имала велики утицај на културно наслеђе града.

Археолошко налазиште Медијана сведок је богатства и славе Царског Наиссуса (данас Града Ниша), родног града Цара Константина. Остаци луксузне виле са подним мозаиком, сакралним објектима (крстоницом), римским купатилима, водоводом, сведоче о култури и историји још од времена Константина Великог.

На обали реке Нишаве, на остацима римског војног утврђења, потом римског града по имену Нnouvelle-vague-nishvilleаиссус, и коначно на остацима византијског и средњевековног утврђења, Турци су саградили моћну Тврђаву на почетку 18. века. Тврђава је постојала као утврђење од 1719. до 1723. године. Поред изузетно добро очуваних капија и зидина, сачувани су и бројни објекти из различитих времена, као што је оружана, турско купатило, турска постаја, Бали Бегова Џамија, барутана и затвор.

Културне манифестације у Граду Нишу дешавају се углавном, унутар нишке Тврђаве у отвореном амфитеатру. Најважнија дешавања у култури су: Фестивал глумачких остварења “Филмски сусрети” Ниш, Међународни фестивал хорова, Уметничка колонија Сићево, Литерарна колонија Сићево, НИМУС (Нишке музичке свечаности – концертни програм озбиљне музике), НИШВИЛЛЕ Џез фестивал, Нисомниа (музички фестивал) и Мајска песма (фестивал дечије музике) .