window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-86299064-16'); Отворена вишенаменска лабораторијска ламела на Електронском факултету - Kler

Отворена вишенаменска лабораторијска ламела на Електронском факултету

Председница Владе Србије Ана Брнабић свечано је отворила вишенаменску лабораторијску ламелу Електронског факултета у Нишу.

Председница Владе нагласила је да је површина ламеле безмало 7.000 квадрата И да је у њену изградњу уложено 8,1 милион евра, од тога 400 000 евра за набавку опреме.

“Не постоји боље инвестиран новац, него новац инвестиран у знање, у младе, талентоване људе, образовање, истраживање и развој. У последње две године Влада Србије уложила је у научно-истражвачку инфраструктуру у Нишу 21,1 милион евра. Поред вишенамске лабораторијске ламеле ту је и Научно технолошки технолошки парк. Тај новац ће се вишеструко вратити Нишу и нашој држави кроз додату вредност која се ту ствара“, истакла је Ана Брнабић.

Она је рекла да Влада Србије дугује велику захвалност Европској унији и Европској инвестиционој банци на помоћи у реализацији поменута два пројекта.

„Наставили смо да градимо будућност и у најтежим тренуцима. Научно технолошким парковима и пратећом инфраструктуром направили смо нову кичму развоја, носилац развоја нове економије Србије и српског друштва. Кичмени стуб нове привреде Републике Србије представља и читава мрежа старт-ап центара и бизнис инкубатора широм Србије. Све то иде раме уз раме са оним што смо поставили као циљ нове Владе, а наш основни циљ у економском смислу је да подижемо продуктивност и конкурентност наше привреде“, изјавила је Брнабић.

Декан Електронског факултета Драган Манчић изјавио је да ће ламела створити услове за успешан рад истраживача на пројектима и у областима које су од стратешког значаја за развој привреде и друштва у Србији.

Он је нагласио да ће ламела омогућити младим талентима да у својој земљи раде и истражују у најсавременијим условима и са најсавременијом опремом, посебно истичући могућност  повезивања науке и привреде.

Према његовим речима у ламели ће бити отворено више центара попут Центра за континуирану едукацију, Центра за иновациону делатност и Центра за трансфер технологија и сарадњу са привредом.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски је казала да је дошло време за ново поглавље Електронског факултета и града Ниша.

“Некада сте школовали младе људе који су стасавали у халама Електронске индустрије помажући свом граду да буде град електронике. Данас са вашим студентима и професорима Ниш је град напредних технологија. Научно-технолошки парк, старт-ап центар и вишенаменска ламела праве искорак у развоју нашег града. Они стварају услове за долазак инвеститора у наш град”, истакла је Сотировски.

“Град Ниш био је партнер у овом пројекту и веома смо поносни што смо учествовали у изградњи пратеће инфраструцтуре”, поручила је градоначелница.

Шефица Регионалног представништва Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Дубравка Негре истакла је да је та банка финансирала изградњу вишенаменске лабораторијске ламеле у оквиру већег, свеобухватног улагања од 200 милиона евра у науку и развој у Србији.

Свечаном отварању присуствовали су и министар образовања Бранко Ружић и представници градских установа и институција.

Да подсетимо, пројекат изградње вишенаменске лабораторијске ламеле Електронског факултета реализовала је Канцеларија за локални економски развој и пројекте града Ниша.

Инвестирате у Нишу?

КЛЕР - ваша адреса за инвестиције.