Добродошли!

Welcome Nis

  • ЦЕНТАР РЕГИОНА

Град Ниш, као трећи по величини град у Србији са 260.000 становника, представља важан регионални, административни, привредни, образовни, здравствени и културни центар региона па, самим тим, пружа препознатљив квалитет живота. Град Ниш је и идеална инвестициона дестинација из много разлога. Пре свега, позиција града на раскрсници балканских и европских путних и железничких саобраћајница чини га лако доступним из свих праваца, а овоме доприноси и међународни аеродром Константин Велики, други по величини путни и карго аеродром у Србији. Веома важну предност града представља нишки Универзитет са 13 факултета и са око 30.000 студената, као и велики број средњих и стручних школа.  Препознатљивој предности Града Ниша доприноси и јасно дефинисана подршка локалне самоуправе, постојање расположивих инфраструктурно опремљених гринфилд и браунфилд локација али и дуга индустријска традиција  и стручни и квалификовани људски ресурси.

  • ШАМПИОН ЛОКАЛНОГ РАЗВОЈА

Град Ниш један је од 5 градова у Србији који су изабрани за прве „Шампионе локалног развоја“, на конкурсу који је спровео НАЛЕД, у циљу избора најбољих пракси локалних самоуправа. Овим избором је Град добио потврду да је реформисао своју администрацију и применио нове моделе и приступе у раду, у циљу унапређења квалитета живота у локалној заједници, подизања нивоа услуга грађанима, привлачења нових инвестиција, успостављања партнерског односа са постојећом привредом, подстицања предузетништва и развоја локалне привреде.

  • ГРАД БУДУЋНОСТИ 2018/2019
  1. фебруара 2018. године Financial Times fDi магазин је објавио ранг листу финасијских, економских и бизнис потенцијала градова и региона Европе.
  • Град Ниш званично се нашао на 7. месту малих европских градова будућности 2018/2019.
  • Ниш као регион нашао се, по истим критеријумима, на 3. месту малих европских региона у категорији привлачења директних страних инвестиција

FDI foreign direct investmentевропски градови и региони будућности 2018/2019 рангирање има за циљ проналажење најперспективнијих градова и региона у Европи, не само у земљама ЕУ већ и ван ње.

  • ИДЕАЛНА ИНВЕСТИЦИОНА ДЕСТИНАЦИЈА

 Престижну позицију Град Ниш заслужио је захваљујући, пре свега, до сада успешно реализованим инвестицијама и изградњом нових фабрика у којима је посао нашло близу 10.000 радника, уз још око  7.000 нових радних места у периоду до коначне реализације пројеката. Начин рада и сарадње са инвеститорима, искуства постојећих инвеститора и начин промоције и валоризације потенцијала града: јак Универзитет у Нишу, индустријска традиција, постојање инфраструктуре у граду и путна повезаност града са европским путним правцима, али и јасна подршка локалне самоуправе кроз Канцеларију за локални економски развој и пројекте и остале институције и квалитет живота, јасна су порука града који брине о својој будућности.