БИД ЗОНА

Зона унапређеног пословања “Нишка Варош“ (БИД зона)

 Зона Унапређеног Пословања „Нишка Варош“ (БИД зона) је пословно удружење чије је оснивање иницирано од стране Скупштине Града Ниша, Communaty Habitat Finance (CHF) и United States for Internatonal Development (USAID). Удружење је основано 2003. године од стране власника великог броја фирми које послују у централној градској зони, са циљем унапређења пословања привредника кроз увећање профита, привлачења нових инвестиција и отварања нових радних места.
Зона унапређеног пословања „Нишка Варош“ налази се у строгом центру Ниша. Омеђена је улицама Николе Пашића, Обреновићева, Цара Душана и Косте Стаменковића. У самој зони налазе се улице Копитарева и Трг Републике.

БИД зона је један од инструмената подстицања локалног економског развоја. Подизање квалитета инфраструктуре и услуга  пословних и бизнис делова ове зоне се обезбеђује заједничким пројектом Града и организација и појединаца, власника великог броја фирми које послују у централној градској зони, који су посебно заинтересовани за ове промене. Циљ је унапређење пословног окружења унутар зоне, унапређење туристичких потенцијала зоне и понуде културно – уметничког садржаја. Сви заинтересовани актери као што су Град, власници некретнина, трговци, привредници у зони, учествују у креирању и реализацији пројекта.

Планиране активности за 2018. годину су: активни маркетиншки приступ, унапређење безбедности, организовање јавних манифестација из области културе (са акцентом на луткарску позоришну уметност, младе ромске уметнике, џез концерт и из области екологије), уређење зоне, одржавање комуналног реда, повећање туристичке понуде зоне, означавање зоне “QR“ кодовима.